Monday, October 12, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in STROLLER Contest



OMG iman ku sayang..setiap kali mummy nak masukkan iman contest mesti pening nak letak gamba mane satu yg comel..terpaksala mitak bantuan makcik2 kat ofis halal ni decidekan mana satu yang seswai..ada yang pada mummy comel pada dorang tak comel..huish..pening2..nak buat keputusan..takpela..we give it a try k..kalah menang blakang cite..janji dah mencuba..ni first time mummy masuk contest via blog MomBloggersPlanet..hadiah2 ditaja oleh PhotoBookMalaysia dan AliceWonders..ni antara pics yang mummy nak masukkan..



bila ada stroller, semasa shopping pon tinggalkan anak seketika didepan cermin (bagi kes anak saya yang memang suka perasan depan cermin, ini adalah salah satu method utk melekakan anak..hehehe)


Nama jejaka kacak diatas adalah Iman Al-Farissi bin Faizol Radzi dilahirkan pada 16 Disember 2008.

Bdw, penggunaan stroller/ pram or kete sorong ni amat berguna kepada mummy2 untuk memudahkan pergerakan mereka samada untuk bersiar2 atau keluar makan..bagi realiti kehidupan saya, saya menggunakan stroller untuk:
  1. Bersiar-siar di depan rumah, taman, shopping complex etc
  2. Keluar makan (bila baby tidur senang sikit, baby pon selesa sebab dapat baring)
  3. Di dalam rumah (bagi baby yang tak boleh lepas pandang mummy dia, letak dia dalam stroller sambil mummy boleh buat kerja rumah lain, e.g memasak, sidai baju, iron baju etc)
  4. Permainan anak (iman amat crazy dgn tayar, sampai tayar stroller pon die bole leka bermain)
p/s: saya menggunakan dua stroller, satu kegunaan di rumah, satu lagi utk bersiar2

Saya juga ingin berkongsi pengalaman pertama kali membeli stroller untuk anak
  1. Search internet produk2 yang terdapat dipasaran n bandingkan ciri-ciri yang mana sesuai dengan penggunaan seharian anda serta mengikut kemampuan
  2. Pastikan stroller yang anda beli muat untuk masuk dalam bonet kereta anda. Jika anda memakai kelisa, janganla pulak beli stroller gedabak besar..sia2 je tak muat
  3. Memandangkan saya mummy yang masih belajar, tiada bajet utk membeli stroller mahal,so saya hanya beli yang simple je..tapi nyesal gak sebab banyak kekurangannya, n saya harap kawan2 tak mengulangi kesilapan seperti saya.Beli je yang mahal, apa salahnya..boleh pakai untuk anak2 yang lain.
  4. Anak-anak cepat bosan..belikan some accessories untuk anak anda, samada kipas yang mengelip2 tu..buku ke, soft toys ke..
  5. Pastikan semasa beli stroller tu beli yang tak perlu nak kena ikat sentiasa..beli yang ade cover didepan. Contoh yang saya maksudkan

stroller iman tiada penghalang dihadapan..merbahaya dan susah sebab setiapkali nak dudukkan dia kene pasang seat belt..


now, mari kongsi beberapa tips untuk penggunaan stroller ok!
  • jangan tinggalkan bayi anda sendirian di dalam stroller, terutamanya ketika tidur
  • sentiasa menggunakan safety belt untuk mengelakkan kecederaan kepada anak anda
  • jangan overload stroller anda dengan meletak barang atau kanak2 lain dan tidak melebihi berat yang dibenarkan oleh manufacturer
  • jangan menggantung handbag anda untuk mengelakkan
  • pastikan anda memastikan safety belt itu di lock dengan betul sehingga menghasilkan bunyi 'klik'
  • gunakan brek apabila berhenti di sesuatu tempat terutamanya di kawasan curam
  • jauhkan kanak2 dari stroller semasa anda menyimpan stroller untuk mengelakkan daripada tersepit




iman amat bahagia dapat bermain dengan tayar strollernya..







love,

ilyia.faizol.iman al farissi

5 comments:

  1. comeinyerr iman ni... nk jerk dicubit... hehehehe...

    ReplyDelete
  2. dah nampak dah muke pey dah kat si iman nih....:)

    ReplyDelete
  3. Ilya, your son and you are both cute. hope you win this contest.

    ReplyDelete