Monday, February 17, 2014

Resepi tom yam gung (tom yam kung)





Nak masak tomyam adalah perksra paling senang bagi orang yang tak reti masak cam saya or lack of cooking skill heee..sebab just campak je barang n tadaaaa!! Dah siap!

First let me share the ingredients:


 
      Udang ikut sukahati korang mak bape banyak..tapi rebus dulu sekejap n jangan lama-lama!


Then air rebusan udang jangan buang sebab ni la bahan paling penting bagi menjamin kelemakan n kemanisan tomyam kung originally

Bahan-bahan penting: Tom yam chilli paste, tom yam paste & sos ikan..if ada boleh tambah susu ful cream & virgin coconut oil kasi lemak manis n wangi!



Ni bahan paling penting..kalau tak bukan tomyam namanya: daun limau purut, lengkuas, serai, cili padi & bawang besar

Sayur pulak ikut suka hati uolls nak letak apa..

kalau ada cendawan memang lagi umph!

tomato pon penting bagi menambah kemasaman & jangan lupa limau nipis perah last sekali (lupa nak amik gambar)



CARA-CARA PEMBUATAN TOM YAM

sangat senang! masukkan segala bahan ke dalam air rebusan udang..






Then, masukkan resepi rahsia iaitu santan kelapa ikut dalam setengah cawan..n tambah ikut kadar kelemakan yang anda suka..


another ramuan penting dalam pembuatan tom yam adalah daun ketumbar n perahan air limau nipis or lemon untuk memberi impak wangi & kecur air liur!


TADAAA!!!!dah siap lautan tomyam saya dengan udang-udang yang berenang-renang disebalik sayur & cendawan...kecur plak air liur buat entry nii..SELAMAT MENCUBA!











5 comments:

  1. saya nak cubelah ni lain kali...selama ni saya pakai hantam je buat tomyam gung ni.... terima kasih yer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. setelah merasai tom yung sebenar di krabi n membuat sedikit study dlm resepi..so inilah hasilnya heee

      Delete