Thursday, April 19, 2012

Planning for Budget Fabulous Birthday Party

Untuk lebih idea dan gambar-gambar yang menarik boleh visit Instagram @partybyilyia or #partybyilyia or hubungi saya 019-9568584 (Ilyia Nur)
  • Party Theme- Lebih mudah kalau kita dah tetapkan tema..paling senang berdasarkan tema warna or tema kartun kegemaran anak-anak ok!
Princess theme

Sofia the First theme

If uolls tak boleh nak decide theme or character yang anak suka bole go on by color theme lagi senang

Red and Black color theme



Teal Blue theme with soccer theme


Or boleh buat based on apa yang anak anda suka or wanna be!
Airplane Party theme

Dinosaur Theme



Twinkle twinkle Little Star Party Theme 

Robot Theme

Pool Party Theme

Circus Theme


Blue Party at Waterfall

Black and Pink Party



  • Makanan- biasanya kalau party untuk budak-budak ni buatlah pada waktu petang sebab faktor cuaca and limited kan pada masa yang singkatje sebab budak-budak cepat bosan especially yang masih bayi cepat je running mood..so bajet untuk makan pun just sediakan MINUM PETANG..tak perlu sediakan makanan berat..mihun gorengke, kuih muih, mee kari or sup ke..yang suitable untuk ibubapa dan kanak-kanak lain yang hadir..junk food tu kalau boleh kurangkan..jangan pulak takde langsung sian kat budak just limitedkan and replaced dengan banyakkan buah-buahan..


Kalau nak senang pre-packed kids meal buat warna warni susun camni excited sikit kids nak makan



boleh sediakan fruit skewer, sandwiches, salad or spaghetti untuk kids 




BBQ pon ok!


  • Souvenir
- Ibubapa or kawan-kawan anda: nak bagi pon boleh taknak bagi pon takpe..just yang simple and boleh diorang pakai sebagai tanda terima kasih memeriahkan majlis anda dan bersusah payah bawak hadiah..saya just bagi potpouri handmade yang dibuat sendiri..gembira tengok dorang gantung dalam kereta!


Ataupun boleh beli balang kaca tu and bubuh kacang or prune kat dalam





Potpouri



-  Kanak-kanak: Tak perlu bagi banyak sangat gula-gula..cukup sekadar lolipop sebatang or puding..tambahkan dengan barang2 kegunaan lain yang lebih bermanfaat..e.g:sapu tangan, pensil comel, alat tulis, belon, party favor (tak baper penting sangat..main kejap je pahtu mereka akan buang, membazirje), permainan kecil seperti botol buih etc (anda boleh dapatkan pelbagai permainan kecil yang menarik kat kedai pemborong makanan ringan) tapi hati-hati..jangan bagi permainan yang terlalu kecil dan boleh membahayakan anak orang k!




Pastikan bagi makanan yang berkhasiat untuk kids jangan penuhkan dengan junk food tapi bagi saya boleh je sekali sekala spoilkan diorang with satu or dua jenis makanan ringan..ingat parent je cheat meal sekali sekala ape salahnye kids pon kan at least diorang merasa jugak alam kanak-kanak yang indah!


Comelkan?boleh DIY je door gift untuk kids








Princess party pack
Sponge Bob Party pack



  • Decoration- kalau nak jimat buat je sendiri, tiup belon sendiri, beli kertas jagung or riben and hias sendiri..takpun google je search free printables bla..bla..ikut apa saja tema yang anda mahukan..ikut arahan download dan print!senang saja
Nak senang and terus nampak wow belije helium balloon n lepaskan then hang kan gambar-gambar birthday boy/girl yang comel cume yang ni a bit pricey tapi paling senang tapi wow!

or bole print sticker untuk buat welcome board decoration

Nak nampak best boleh juga print banner

Boleh tambah Candy Buffet with simple sweet treats!

Cute mini cup cakes pon boleh jadi part of decorations

Gigihkan balut choc hehehe

Mineral water pon gigih nak balut

Idea ringkas untuk table decorations (Fresh flower and a frame pon dah cantik)




Spongebob Theme
Blue Picnic Theme

Simple decor
Pakai belon and bunting yang recycle setiap tahun pakai yang sama je


Hanging wishes
Frame
Hall of Fame

contoh printables daripada internet
atau decor dengan colorful paper




  • Birthday Cake- Benda paling penting u ols..takde kek tak bday partyla..Tidak kira pilihan anda samada ikut tema or yang custom made yang penting harus SEDAP..kalau anda rajin buat lah cake sendiri..jimat cost dan sedap..tak perlu beli yang mahal-mahal..yang mahal tak sedap. Contoh: Fondat cake (kanak2 tak suka..cantik je lebih)..Baskin Robin Ice cream cake (orang makan icecream je..cake tak sentuh coz tak sedap..membazir giler)..Macam saya tak pandai buat cake coz asyik bantat so selalunye custom made je..


  


Nak kek dijamin sedap and fondant tapi murah amat boleh hubungi no ni 012-3537397 (Cik Amal) or nak tengok hasilkek yang lain boleh cek kat instagram #deriamanis . Flavor paling saya recommend Buterscotch Almond or chocolate. Make sure tempah cream puff dia yang super sedap n murah!





Custom made birthday cake

  • Games-kalau nak memeriahkan lagi majlis atau budak-budak tak boring..boleh anjurkan simple games seperti musical chair, cari gula-gula dalam tepung, bola beracun, main buih, belon air..sekali sekala dapat main camni seronok jugak..boleh mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak. Jangan lupa sediakan hadiah untuk pemenang..at least teruja diorang nak bermain bersungguh-sunguh.
hadiah untuk games


Musical chair dan belon air

sand castle

belon air

Main buih
  • Photographer- Nak jimat ambil gambar sendiri..kalau nak tempah photographer pun ok..depends on your budget.selama ni suruh adik-adik je ambilkan gambar..yang penting ada gambar untuk kenangan!
tengah setting camera

  • Birthday boy/girl- one of the most important part!Jangan lupa siapkan birthday boy/girl secomel mungkin. Mereka bakal menjadi tumpuan, jadi harusla dandan comel-comel. Bukan persiapan rupa paras je penting, persiapan mental mereka untuk dikelilingi orang ramai, menjadi tumpuan perlu di ambil kira. Pastikan birthday boy/girl cukup tidur dan diberi makan supaya mereka tak bad mood!

Pakai baju ikut theme

touch up biar ala2 princess
p/s: Kalau ada idea yang menjimatkan boleh la share!

love,

Mummy al farissi

2 comments:

  1. ramai crew..sennag la nak tlg itu ini..gua ni,ade gak sume ish buat sendiri..xpela, elica kata "it's ok if we have just a simple party, mommy" ; )

    ReplyDelete
  2. hello..kau bole je suruh crew aku ni..plish..let me handle elica bday turn 1..bagi je tema n modal..i buatkan!!!

    ReplyDelete