Thursday, April 19, 2012

Planning for Budget Fabulous Birthday Party

Untuk lebih idea dan gambar-gambar yang menarik..lawati blog ni.. adeliapartyplanner!!
  • Party Theme- Lebih mudah kalau kita dah tetapkan tema..paling senang berdasarkan tema warna or tema kartun kegemaran anak-anak ok!
black & red party
Princess party

Blue Party at Waterfall

Black & Pink Party



  • Makanan- biasanya kalau party untuk budak-budak ni buatlah pada waktu petang sebab faktor cuaca and limited kan pada masa yang singkatje sebab budak2 cepat bosan especially yang masih bayi cepat je running mood..so bajet untuk makan pun just sediakan MINUM PETANG..tak perlu sediakan makanan berat..mihun gorengke, kuih muih, mee kari or sup ke..yang suitable untuk ibubapa dan kanak-kanak lain yang hadir..junk food tu kalau boleh kurangkan..jangan pulak takde langsung sian kat budak just limitedkan and replaced dengan banyakkan buah-buahan..

BBQ pon ok!


  • Souvenir
- Ibubapa or kawan-kawan anda: nak bagi pon boleh taknak bagi pon takpe..just yang simple and boleh diorang pakai sebagai tanda terima kasih memeriahkan majlis anda dan bersusah payah bawak hadiah..saya just bagi potpouri handmade yang dibuat sendiri..gembira tengok dorang gantung dalam kereta!



Potpouri



-  Kanak-kanak: Tak perlu bagi banyak sangat gula-gula..cukup sekadar lolipop sebatang or puding..tambahkan dengan barang2 kegunaan lain yang lebih bermanfaat..e.g:sapu tangan, pensil comel, alat tulis, belon, party favor (tak baper penting sangat..main kejap je pahtu mereka akan buang, membazirje), permainan kecil seperti botol buih etc (anda boleh dapatkan pelbagai permainan kecil yang menarik kat kedai pemborong makanan ringan) tapi hati-hati..jangan bagi permainan yang terlalu kecil dan boleh membahayakan anak orang k!

Princess party pack
Sponge Bob Party pack



  • Decoration- kalau nak jimat buat je sendiri, tiup belon sendiri, beli kertas jagung or riben and hias sendiri..takpun google je search free printables bla..bla..ikut apa saja tema yang anda mahukan..ikut arahan download dan print!senang saja

Spongebob Theme
Blue Picnic Theme

Simple decor
Pakai belon and bunting yang recycle setiap tahun pakai yang sama je


Hanging wishes
Frame
Hall of Fame

contoh printables daripada internet
atau decor dengan colorful paper




  • Birthday Cake- Benda paling penting u ols..takde kek tak bday partyla..Tidak kira pilihan anda samada ikut tema or yang custom made yang penting harus SEDAP..kalau anda rajin buat lah cake sendiri..jimat cost dan sedap..tak perlu beli yang mahal-mahal..yang mahal tak sedap. Contoh: Fondat cake (kanak2 tak suka..cantik je lebih)..Baskin Robin Ice cream cake (orang makan icecream je..cake tak sentuh coz tak sedap..membazir giler)..Macam saya tak pandai buat cake coz asyik bantat so selalunye custom made je..


Custom made birthday cake

  • Games-kalau nak memeriahkan lagi majlis atau budak-budak tak boring..boleh anjurkan simple games seperti musical chair, cari gula-gula dalam tepung, bola beracun, main buih, belon air..sekali sekala dapat main camni seronok jugak..boleh mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak. Jangan lupa sediakan hadiah untuk pemenang..at least teruja diorang nak bermain bersungguh-sunguh.
hadiah untuk games


Musical chair dan belon air

sand castle

belon air

Main buih
  • Photographer- Nak jimat ambil gambar sendiri..kalau nak tempah photographer pun ok..depends on your budget.selama ni suruh adik-adik je ambilkan gambar..yang penting ada gambar untuk kenangan!
tengah setting camera

  • Birthday boy/girl- one of the most important part!Jangan lupa siapkan birthday boy/girl secomel mungkin. Mereka bakal menjadi tumpuan, jadi harusla dandan comel-comel. Bukan persiapan rupa paras je penting, persiapan mental mereka untuk dikelilingi orang ramai, menjadi tumpuan perlu di ambil kira. Pastikan birthday boy/girl cukup tidur dan diberi makan supaya mereka tak bad mood!

Pakai baju ikut theme

touch up biar ala2 princess
p/s: Kalau ada idea yang menjimatkan boleh la share!

love,

Mummy al farissi

2 comments:

  1. ramai crew..sennag la nak tlg itu ini..gua ni,ade gak sume ish buat sendiri..xpela, elica kata "it's ok if we have just a simple party, mommy" ; )

    ReplyDelete
  2. hello..kau bole je suruh crew aku ni..plish..let me handle elica bday turn 1..bagi je tema n modal..i buatkan!!!

    ReplyDelete