Wednesday, April 1, 2015

Idrissi School: The Homely Primary School

Assalammualaikum..

Lama sangat tak update blog sebab super duper busy sebab 2 of Al Farissi dah sekolah..Idd enroll Genius Aulad Seksyen 7 while Iman enroll at Idrissi Primary School at Setia Alam..

Kenapa mummy hantar Iman sekolah private?sekolah yang ada sekarang ni tak bagus ke?Bukan sebab tak bagus..tapi saya takut sangat dengan environment untuk kanak-kanak suci murni ni nak pegi belajar..motif saya, saya mahu Al Farissi rasa SERONOK pergi sekolah dan dapat membenruk akhlak yang baik serta peka kat benda sekeliling tanpa berpandukan buku teks,,kalau boleh saya tanak Al Farissi lalui apa yang saya lalui..rasa tak seronok n terpaksa pegi sekolah..seronok sebab ada kawan yang best bukan sebab sessi pembelajaran tu yang seronok..saya nak diorang lalui sessi pembelajaran yang seronok n nak control environment si kecil ni sementara masih boleh n mampu..ada jugak orang pertikai kan kita tak boleh nak kawal persekitaran anak2..tapi saya terpaksa tidak pedulikan any negative vibes..selagi mampu InsyaAllah saya cuba (Al Farissi main basikal petang2 dgn kawan2 pon mummy jaga ye sbb tanak diorang belajar perkataan yang bukan2..and TV takde dalam iternary kehidupan Al Farissi).. sebabnya saya percaya a good environment will develop a good akhlaq kids Insya Allah..

Syukur Alhamdulillah..saya dipertemukan jodoh dengan sekolah ni..First visit, terus jatuh cinta!! walaupun berkira2 mampu ke nak enroll..tapi saya percaya dengan rezeki Allah walaupun yuran sekolah ni takde semahal sekolah International yang lain (tapi pada saya agak tak berkemampuan lagi..hee)..as one of my good friend mentioned that this is the best investment for my lil Al Farissi.. So ni adalah fee structure untuk sekolah ni..sila menabung dari sekarang ye kawan2!


Kenapa saya terus jatuh hati kat sekolah ni sampai sanggup tutup mata tengok yuran if compare to sekolah biasa?

Sebab harganya pun berbaloi dengan apa yang kanak2 ni dapat..


Nak nanges rasa tengok betapa seronoknya Al Farissi boleh belajar a lot of fun things at Idrissi School..fully English with British curriculum..ada Islamic curriculum..science ( and technology (Iman's fav subject!)..eco muslim activity (is like eco scout) ..and yg lagi bestnye boleh belajar Mandarin and Arabic...untungnya awak Iman Al Farissi!!!

Now, let me share with u ape yang menarik sepanjang Iman dah sekolah kat sana..

Iman 1st Day @ Idrissi School


 


Mummy and papa yang excited yet nervous...sebabnya Iman tak pandai speaking cam anak org lain..risau sangat boleh ke Iman join..ada kawan ke nanti?Iman ni dominant camne dia nak join any group..masa tengok dia orientasi n duduk kt belakang without any friends rasa sedih sgt sbb rasa bersalah hantar tempat yg mcm terlalu ambitious utk Al Farissi..tp seb baik ade kawan yg sentiasa jadi cheer leader saya n always give me a good vibes for any uncertain situation that I should faced..almaklumla anak pertama semuanya tatau..tapi yang lawaknya tanya kat org yg tak de anak n even lom kawen pon hehehehe..





 Yeayyyy!!!Mummy happy sangat tengok Iman dah boleh get along dengan kengkawan yang speaking english berhabuks tu..maafkan mummy ye sayang..mummy bukan terlalu ambitious nak Iman speaking tp mummy nak Iman happy n belajar macam2 kat sekolah tu



 
  First day sekolah diorang dah bercucuk tanam..each kids akan dapat satu pot untuk tanam pokok..


 
 Alhamdulillah tengok Iman happy sangat balik sekolah..Iyad pun tak sabar nak jumpa abangnye..



 





 Some activities yang sempat mummy stalk

 
 
Pagi2..sampai kat sekolah je kene siram pokok dulu..

Then lepas mengaji..every tuesday and thursday aktiviti riadah kat luar..main football ke badminton ke basketball ke..

setakat ni homework just buat spelling 10 perkataan je..mummy suke sangat tak de bebanan homework utk kids baya camni..sebab dr pukul 9-330pm diorang belajar..mesti penat..at least malam boleh spend time dengan family and adik2 yang lain..

Ni Iman baru balik dari sawah padi kat Taman Botani..FYI, every month ada eco ranger trip utk this kids terdedah dengan aktiviti luar dari sekolah and have fun of course!!!

Parent Sharing Day


During this session, habis satu kaum mummy bawak hahaha..atuk, nenek n aunties iman pon datang..untuk lebih kenal n yakinkan diorang nape hantar sini..

  


Environment dalam sekolah Idrissi



After discussion dengan iman's class teacher, we have some serious discussion with other teacher to understand their truly mission and vision for this school..



Dining Area

Hall Area

Admin area



Iman bawak kitorang visit garden sekolah and tunjuk pokok yang dia tanam..jaga and belai!

  



Testimoni parent yg sangat happy n bersyukur anak sekolah kat sini

I think one of the most valueable things in this school is their teacher..so sweet tengok iman dengan teacher cam kawan baik..Ust Nurudeen Isa ni guru kelas Iman..pandai sangat amik hati budak2 n sangat positif..Happy sangat dengan skill positive parenting yang teacher2 kat sekolah Idrissi ni ade sampai rs nyesal lak dulu belajar Food Tech..kan bagus belajar child psychology..at least boleh applykan untuk anak2 hee..


So, kesimpulannya..sekolah ni sangat best n amat best..rasa cam home school sangat! kononnye dulu nak home school anak..tapi saya ni banyak kekurangan nya nak didik anak menjadi lebih baik dari diri saya..Alhamdulillah dipertemukan dengan sekolah ni..and doakan kami murah rezeki n diberi kesihatan yang baik utk mendidik Al Farissi menjadi pejuang agama Allah..saya doakan kalian juga dibukakan pintu hati dan rezeki untuk hantar anak kat sini dan semoga kite semua mendapat kebaikannya..Ameen!

p/s: Sorry karangan saya tak best heee...saya mmg fail menulis hee!

love,
 Mummy Al Farissi

Tuesday, September 16, 2014

How to Surprise Your Husband || Couple Retreat ||




Mesti isteri-isteri pening nak fikir apa hadiah birthday yang best nak bagi kat suami yang tercintakan?sebab saya pun banyak dihujani dengan pertanyaan ape ye nak  bagi kat suami?actually, saya pun pening fikir nak bagi apa each time bday dia dah nak dekat heee...this year plan nak bagi special sikit sebab kitorang tak pernah buat couple retreat and i'm sure hubby u olls pon pasti suka...

1) First and foremost.. kene booking hotel..kriteria pemilihan hotel saya..dekat dengan opis hubby and ada bath tub ahahaha...setel booking plan for decorations

2) Decorations- tak mampu iolls nak tempah kat sugar surprise utk surprisekan tersayang..so plan buat sendri je..beli roses and love shaped helium balloon..decor with some led lights, rose petals and candles!




Lupa nak bagitau..saya bawa spa product sebab nak jimatkan duit nak treat diy spa..barang basic (cleanser, face scrub, body scrub, face mask, and lotion)

3) Birthday Cake- Birthday cake is a must!walaupun cam membazir n rasa dah besar..pada pemikiran saya apelah makna birthday tanpa birhday cake rite?




4) The Surprise Plan- 

(sapa yang keje kene apply leave or mugkin sempat buat time lunch hour sebab kacang je preparation)

6am        : Buat-buat biasa cam takde pape yang berlaku..takyah wish lagi bagus biar dia rasa sedih            kengkonon kita tak ingat ahahahaha.. cuma pesan balik keja kita yang nak amik dia..
11 am     : Amik cake, beli helium balloon, red roses and petals
12/2pm   : Check in Hotel (Certain hotel allow early check in..so after setel check in decor la sekejap..sume tinggal letak-letak je..tak susah pon..cume berpeluh n nebes pk jadike surprise ni?)
5pm       : Amik husband balik keje..nak tutup mata boleh tanak pon takpe..kite tak tutup pon sebab nanti    dia bajet kita nak buat surprise la sangat ahaha..terus drive masuk kat parking hotel heee..
5.30 pm onwards: TADAAAAA!!! Surprise!! happy birthday sayanggg!!!!so korang pandai-pandaila nak  partayyy camne ye...sediakan la apa-apa yang patut ahahaha



On that day memang liat sangat nak g amik anak kat umah mak..tapi kene amik gak sebab Iyad still breastfeeding..takle nak selfish sangat n susahkan parent so sabauuuu jela sebab since kawen memang kitorang dambakan proper honeymoon...Tapi kami sabar n redha dengan perjalanan takdir yang Allah tentukan..sebab ada amanah yang lebih besar nak kena jaga so HOLD dulu and tunggu rezeki dari Allah camne nak bagi kat kami..memangla jeles tengok orang bole tinggalkan anak dan bersukaria berdua..pasangan mana taknak kan? tapi saya terikat dengan breastfeeding and em sure kalau pegi tinggalkan dorang sehari bestla..hari kedua kalau tengok budak baya diorang pasti nanges dalam hati n nyesal..plus tak sampai hati nak susahkan parent..Sabarlah Ilyia n Faizol..anyway tengah malam hokay baru g amik anak n patah balik g hotel ahahaha...keje gilekan..tapi we both enjoy it very much n rase baru kawen sangat..malam tu pon boleh tidur lena sebab ada anak-anak heeee!

Moment berdua








Moment with Al Farissi




Good luck para isteri syurgawi!!

love,
Mummy Al Farissi