Wednesday, April 1, 2015

Idrissi School: The Homely Primary School

Assalammualaikum..

Lama sangat tak update blog sebab super duper busy sebab 2 of Al Farissi dah sekolah..Idd enroll Genius Aulad Seksyen 7 while Iman enroll at Idrissi Primary School at Setia Alam..

Kenapa mummy hantar Iman sekolah private?sekolah yang ada sekarang ni tak bagus ke?Bukan sebab tak bagus..tapi saya takut sangat dengan environment untuk kanak-kanak suci murni ni nak pegi belajar..motif saya, saya mahu Al Farissi rasa SERONOK pergi sekolah dan dapat membenruk akhlak yang baik serta peka kat benda sekeliling tanpa berpandukan buku teks,,kalau boleh saya tanak Al Farissi lalui apa yang saya lalui..rasa tak seronok n terpaksa pegi sekolah..seronok sebab ada kawan yang best bukan sebab sessi pembelajaran tu yang seronok..saya nak diorang lalui sessi pembelajaran yang seronok n nak control environment si kecil ni sementara masih boleh n mampu..ada jugak orang pertikai kan kita tak boleh nak kawal persekitaran anak2..tapi saya terpaksa tidak pedulikan any negative vibes..selagi mampu InsyaAllah saya cuba (Al Farissi main basikal petang2 dgn kawan2 pon mummy jaga ye sbb tanak diorang belajar perkataan yang bukan2..and TV takde dalam iternary kehidupan Al Farissi).. sebabnya saya percaya a good environment will develop a good akhlaq kids Insya Allah..

Syukur Alhamdulillah..saya dipertemukan jodoh dengan sekolah ni..First visit, terus jatuh cinta!! walaupun berkira2 mampu ke nak enroll..tapi saya percaya dengan rezeki Allah walaupun yuran sekolah ni takde semahal sekolah International yang lain (tapi pada saya agak tak berkemampuan lagi..hee)..as one of my good friend mentioned that this is the best investment for my lil Al Farissi.. So ni adalah fee structure untuk sekolah ni..sila menabung dari sekarang ye kawan2!


Kenapa saya terus jatuh hati kat sekolah ni sampai sanggup tutup mata tengok yuran if compare to sekolah biasa?

Sebab harganya pun berbaloi dengan apa yang kanak2 ni dapat..


Nak nanges rasa tengok betapa seronoknya Al Farissi boleh belajar a lot of fun things at Idrissi School..fully English with British curriculum..ada Islamic curriculum..science ( and technology (Iman's fav subject!)..eco muslim activity (is like eco scout) ..and yg lagi bestnye boleh belajar Mandarin and Arabic...untungnya awak Iman Al Farissi!!!

Now, let me share with u ape yang menarik sepanjang Iman dah sekolah kat sana..

Iman 1st Day @ Idrissi School


 


Mummy and papa yang excited yet nervous...sebabnya Iman tak pandai speaking cam anak org lain..risau sangat boleh ke Iman join..ada kawan ke nanti?Iman ni dominant camne dia nak join any group..masa tengok dia orientasi n duduk kt belakang without any friends rasa sedih sgt sbb rasa bersalah hantar tempat yg mcm terlalu ambitious utk Al Farissi..tp seb baik ade kawan yg sentiasa jadi cheer leader saya n always give me a good vibes for any uncertain situation that I should faced..almaklumla anak pertama semuanya tatau..tapi yang lawaknya tanya kat org yg tak de anak n even lom kawen pon hehehehe..





 Yeayyyy!!!Mummy happy sangat tengok Iman dah boleh get along dengan kengkawan yang speaking english berhabuks tu..maafkan mummy ye sayang..mummy bukan terlalu ambitious nak Iman speaking tp mummy nak Iman happy n belajar macam2 kat sekolah tu



 
  First day sekolah diorang dah bercucuk tanam..each kids akan dapat satu pot untuk tanam pokok..


 
 Alhamdulillah tengok Iman happy sangat balik sekolah..Iyad pun tak sabar nak jumpa abangnye..



 





 Some activities yang sempat mummy stalk

 
 
Pagi2..sampai kat sekolah je kene siram pokok dulu..

Then lepas mengaji..every tuesday and thursday aktiviti riadah kat luar..main football ke badminton ke basketball ke..

setakat ni homework just buat spelling 10 perkataan je..mummy suke sangat tak de bebanan homework utk kids baya camni..sebab dr pukul 9-330pm diorang belajar..mesti penat..at least malam boleh spend time dengan family and adik2 yang lain..

Ni Iman baru balik dari sawah padi kat Taman Botani..FYI, every month ada eco ranger trip utk this kids terdedah dengan aktiviti luar dari sekolah and have fun of course!!!

Parent Sharing Day


During this session, habis satu kaum mummy bawak hahaha..atuk, nenek n aunties iman pon datang..untuk lebih kenal n yakinkan diorang nape hantar sini..

  


Environment dalam sekolah Idrissi



After discussion dengan iman's class teacher, we have some serious discussion with other teacher to understand their truly mission and vision for this school..



Dining Area

Hall Area

Admin area



Iman bawak kitorang visit garden sekolah and tunjuk pokok yang dia tanam..jaga and belai!

  



Testimoni parent yg sangat happy n bersyukur anak sekolah kat sini

I think one of the most valueable things in this school is their teacher..so sweet tengok iman dengan teacher cam kawan baik..Ust Nurudeen Isa ni guru kelas Iman..pandai sangat amik hati budak2 n sangat positif..Happy sangat dengan skill positive parenting yang teacher2 kat sekolah Idrissi ni ade sampai rs nyesal lak dulu belajar Food Tech..kan bagus belajar child psychology..at least boleh applykan untuk anak2 hee..


So, kesimpulannya..sekolah ni sangat best n amat best..rasa cam home school sangat! kononnye dulu nak home school anak..tapi saya ni banyak kekurangan nya nak didik anak menjadi lebih baik dari diri saya..Alhamdulillah dipertemukan dengan sekolah ni..and doakan kami murah rezeki n diberi kesihatan yang baik utk mendidik Al Farissi menjadi pejuang agama Allah..saya doakan kalian juga dibukakan pintu hati dan rezeki untuk hantar anak kat sini dan semoga kite semua mendapat kebaikannya..Ameen!

p/s: Sorry karangan saya tak best heee...saya mmg fail menulis hee!

love,
 Mummy Al Farissi

17 comments:

  1. wah untungnye kamu iman...
    klu sy tidak bekerja sanggup jugak sy travel ke Banting-Setia Alam untk
    dptkan education mcmni...
    Good Job Ilyia...
    You did well
    please inspired me more...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala yang..ape yg kite lakukan cm br 10% jeeee..byk lg nk kene tabah n improve hahaha..tula skola tu radius 3km je..tp bile berpusing nak kua jd 17km..tabah je pk sbb org lain lg jauh redah jam nak anta anak..ade yg duduk bdr botanic klang..ade yg kt kota damansara..saya doakan awak murah rezeki n ade byk skola yg cmni dibina area lain..

      Delete
  2. I terus jatuh cinta dengan idrissi school sejak you buat entri pasal ni. Terus pergi official website to dig more info.

    Lepas tengok sekolah ini, rasa nak register my son kat sini. Suasana sekolah yang sangat welcoming..i jumpa blog you aje yang buat review pasal idrissi school ni. Thanks a lot, ilya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..saya pon bersyukur sgt dpt jumpa sekola yang sgt besttttttt ni..environment yg sgt bagus utk anak2 kecil membesar..skola ni mmg best..mende best harusla dikongsi!

      Delete
  3. i was so excited when i bumped into your blog and read about Idrissi - alhamdulillah, after much discussion with my husband, we have decided that we will sent all our boys there as well - Bahasa is their main challenge , being brought up in an English speaking environment makes homework and education in the Govt school a chore for them as everything is done in Bahasa... InshaALLAH, we will see u soon !:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayyy!!alhamdulillah..see u soon k..hope u kids will have fun learning at this school!

      Delete
  4. Salam..saya pun bru tengok2 skolah ni..my daughter currently in british international school in jeddah..she is in y2...we will be moving next year lepas dia complete her y2
    Thanks for ur review about this school,it will make ot easier for me to decide. ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. your welcome! yeayyy hopefully she'll be my iman's classmate heee

      Delete
  5. As salam Iylia... Tq so much for sharing this info on your blog.. I pun mmg jatuh cinta with this school... But I am living in Kepong and working in UPM.. Mcmana la nk send my kids to this school..., huhuu hanya mampu berangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. its ok my dear..i've heard ramai jugak parent yg dari putrajaya pon send anak2 kat sini..insyaAllah may Allah ease our journey k!

      Delete
  6. my child is 2 years old and i already can't wait to send him here! lol!

    ReplyDelete
  7. I fall in love when i read ur blog bout this school..but its soooo far frm ampang..i wisg i could send my kids there too..huhu

    ReplyDelete
  8. assalam sis..boleh sy bertanya..ank sy masih pre school di genius aulad dan sy mesih mencari primary school untuk ank sy..tp sy kurang jelas tentang fees yg dinyatakan..berapa montly fee 2016.., setahun berapa kali bayaran yg dikenakan..n apa yg di mksudkan total amunt 3,300 n total 13,200 bgaimana pula dgn registrasion fees..t.kasih sis...

    ReplyDelete
  9. assalam sis..boleh sy bertanya..ank sy masih pre school di genius aulad dan sy mesih mencari primary school untuk ank sy..tp sy kurang jelas tentang fees yg dinyatakan..berapa montly fee 2016.., setahun berapa kali bayaran yg dikenakan..n apa yg di mksudkan total amunt 3,300 n total 13,200 bgaimana pula dgn registrasion fees..t.kasih sis...

    ReplyDelete
  10. Salam, trima kasih sbb sharing kisah idrissi. Sy dan keluarga sempat visit sekolah ni tahun lepas dan insyaAllah kami plan nk hantar anak kami ke sekolah ni Sept intake tahun ni setelah pulang ke M'sia (skrg kami di Germany). Ada apa2 tips untuk kami ibubapa dan anak yg nk prepare ke idirissi (Darjah 1)?

    ReplyDelete
  11. Assalam.Sy pun mmg nk hntr anak ke AlIdrissi.dh lama jatuh hati dgn skolah ni.td gugel n terjumpa ur blog.tp anak sy br 4thn.dr last year sy set mind utk hntr dia ke AlIdrissi.cumanya tgh duk pikir lagi pasal perjalanan.huhu jauh gk tu sbb lps hntr kene patah blk nk masuk ofis.tp InsyaAllah blh huhu sy pun mcm awak xnk anak terbeban dgn homework yg byk sgt.biar diorg suka g school.hopefully tercapai la niat nk anta anak sulung sy ke AlIdrissi lg 3thn �� Next year ke Genius Aulad dulu

    ReplyDelete