haih~
demi kasih sayang tak terbelah bagi terhadap suami..belajar jugakla cara camna nak buat ketupat sotong ni..asal bulan puasa je pasti nak makan bende ni..memang takde jual la kat bazar ramadan mende ni..nampak cam complicated nak buat ketupat ni..tapi rupenya senang la jugak (sebab buat secara mengelat..hehehe~)..selamat sayapon suke makan mende ni..kalau tak agi malas la nak cuba buat..
bahan-bahanya mudah je..anda perlukan:
- Beras pulut
- santan pekat
- halba
- garam dan gula secukup rasa
- bawang merah dan halia dimayang
- of course sotong!
- lidi
saya buat secara mengelat dimana saya menanak dahulu pulut kemudian baru disumbatkan kedalam sotong tersebut..sebab takut pulut tak masak, sotong lak dah keras or pecah..kemudian barula cucuk dengan lidi untuk tutup..habisla orang2 pantai timur marah memandai mandai je tukar cara..sepatutnya beras pulut tu dimasukkan separuh dan di tanak bersama kuah tadi..
cara nak buat kuah pun senang aje..masukkan santan pekat, bawang &halia yang dimayang dan halba..kacau sehingga pecah minyak dan masukkan sotong yang disumbatkan pulut tadi kedalam masakkan..masukkan garam dan gula secukup rasa..haip!no MSG ok..memang polisi masakan saya tiada MSG or Maggi Secukup rasa or apa2 yang seangkatan dengannya didalam masakan..
pastikan jangan masak lama-lama..nanti pecah pulak sotong tadi (berdasarkan pengalaman mentah saya)..sotong dah masak bolehla tutup api dan hidangkan..memang sedap..hahaha..bila pk balik cara masakan ni cam cara masak Ela & Eli dalam rancangan Along masa zamn kecik2 dulu..
inilah hasil tak seberapa tapi sedap tu!
ketupat sotong |
love,
ilyia.faizol.iman & idd al farissi
nyummmyyy..sedap kan...makanan org pantai timur..hehe...=)
ReplyDelete